Merhaba okurlarım…
Uzun bir aradan sonra yine yazıyorum. Hep bir şeylerle meşguldüm ve hayatımı bir düzene koymaya çalışırken bir çok şeyi ihmal ettiğimi gözlemledim. 2014 Sakarya Üniversitesi Mezunu ben, bir fen eğitimcisi olarak neler yaptım bu süre içerisinde?
Öncelikle planlarım başarısızlıkla sonuçlandı. “Siz planlar yaparken yaşadıklarınızdır hayat..” der bir bilgin. Aynen de öyle oldu planlarımıza elveda dedik ve hayatımızı düzene koymaya çalıştık. Bunun için ilk olarak kendi mesleğim olan öğretmenlik yapmaya başladım. Malesef kadrolu değil ücretli öğretmenlik yapıyorum. Gördüğüm manzara içler acısı. Ücretli öğretmenliğe lise mezunları bile alınıyor. Bu da okullarda verilen eğitimin benim için bir defa sorgulanmasına neden oldu. Eğitim sistemimiz lise mezunlarına mı öğretmenlik yaptırıyordu? Elbette eğitim fakültesi mezunu olan kişilere öncelik tanıdılar. Bir çok ücretli öğretmen alımına sahit oldum. Kadronun bu kadar çok olması ve öğretmen alınmaması durumu, öğrencilerin lise mezunlarına teslimi durumu içler acısı… Bir endüstri meslek lisesinde biyoloji öğretmenliğine başladım. Şuan 6. haftayı bitirmiş oluyorum sanırım. Öğrencilerime dersi anlaması için elimden geleni yapıyorum. Ama yine durumlar dışarıdan görüldüğü gibi değil… Lise 1 , lise 2 sınıfında bulunan ancak okumayı bilmeyen öğrencilerim var. Derste onlara okutarak okumalarını geliştirmeyi amaçladım ilk olarak ama sonra öğrenciler yönetimden izin alarak derste onlara yazı okutulmamaya karar verildi. Durum bu iken ben nasıl mitozu mayozu nasıl öğretebilirdim ki? Çalışma kağıtları, çalışma soruları elimden geleni yaptım. Defalarce tekrar yaptım. Haftaya ilk sınavımı yapacağım ve durumdan endişe ediyorum. Gelelim diğer konuya… Bu zamanaca Fen Bilgisi adına ne yaptım… Öncelikle kendime bir “Venüs Flytrap” bitkisi aldım. Bu bitki böcekçil bir bitki. Merak ettim ve aldım umarım tohumlar filizlenip büyüdüğünde burada sunma fırsatı bulurum. Bu bitkinin toprağı bile özel geldi. Asidik, minarelsiz, verimsiz bir toprak. Bitki aşırı nem ve bolca böcek istiyor. Evimde bu imkanları sağlamaya çalışıyorum bakalım. Tabi daha böcek yiyecek uygun büyüklüğe gelmedi tohumlar … Bugün ise evin bir köşesinde duran ve kullanılmayan akvaryumu güzelce bir temizleyip kurdum. Öncelikle yaşadığım yer gelişmişlik yönünden zayıf olduğu için balık bulmakta zorlandım. Sonrasında 2 adet Melek balığı ve 2 adet lepistes balığı aldım. Lepistesler biri dişi, biri erkek… Dişi olan lepistes hamile… Evet balıktan bahsediyoruz. Dış döllenme dış gelişme geçiren balıklardan özel bir tür lepistes balığı hamile kalıyor yani bilimsel olarak söylersek iç döllenme iç gelişme ile çoğalıyor. Şuan karnı oldukça şiş durumda sanırım bir 10 gün içinde doğurabilir. Tabi doğum yaptıktan sonra kendi yavrularını yiyen bir tür olduğunuda göz ardı etmemek gerek.
Kısacası Venüs Flaytrap’ı evimde bir böcekçil bitkisini yetiştirmek ve incelemek için aldım. Lepistesi ise üreme döngüsünü izlemek, yavruların korunumu, yeni birey sayısı gibi direk gözleme dayalı incelemelerimi yapmak için aldım. Okurlarım; kitaplarda veya internette yazan bilgileri sadece bilmekle sınırlı kalmayın. Elinizde fırsatınız varsa gözlemleyn, inceleyin. Keşfedilmiş bir bilgi de olsa sizin bunu gözlemlemeniz daha iyi öğrenmenize, öğrencilere anlatırken yaşamışçasına anlatmanıza olanak tanır. Ayrıca bu büyük bir heyecan veriyor. Takipte kalın.. Tekrar yazmaya başlıyorum…