Küçükken bir su birikintisine taş atıp dalga hareketlerini gözlemlediniz mi? Suya atılan cisim su üzerinde dalgalar oluşturuyor. Peki ya suya aynı anda iki tane taş atsaydık nasıl olurdu? Cevabı basit; iki merkezden çıkan farklı dalgalar oluşacaktı. Peki bu farklı merkezlerden çıkan dalgalar üst üste gelirse ne olur? Bir dalganın tepesi diğerinin çukuruna gelirse birbirini götürür. Bu olaya “kırınım” denir. Bir dalganın tepesi diğer dalgasının tepesiyle kesişirse daha büyük bir dalga oluşturur. Bu olaya ise “Girişim” adı verilir. Küçük bir video ile anladıklarımızı pekiştirelim. | Dalgalarda Girişim paylaşan: gecelerintutsagi |
Dalgalarda girişim ve kırınım olaylarını gördük. Peki ışıkta nasıl oluyor?
Işık farklı dalga boylarında oluşan ışın demetlerinin bütünüdür. Her renk ışığın dalga boyu farklıdır. Bunu görebilmek için dalga boyu spektrumuna bakalım.
Bir ışın demeti farklı dalga boyuna sahip bir ışın demetiyle kesiştiğinde yeni bir ışın demeti oluşur. Bu olaya “Işığın Girişimi” adı verilir. Işığın girişimi sonucu dalga boyu değişecek ve ışığın rengi de değişecektir. Peki bunu hiç günlük yaşamda görebilir miyiz? Tabi ki de evet… Biraz düşünün, biraz daha düşünün nerede görebiliyoruz?
Işığın girişimi sonucu bir cisme farklı açılardan baktığımızda gözümüze gelen ışın değişeceğinden farklı renklerde görürüz. Sorunun cevabını verdik gibi.. Biz hangi cisimlere farklı açıdan baktığımızda farklı renklerde görüyoruz?
Cd, kelebek, tavus kuşu, yere dökülmüş mazot gibi cisimler yansıtırken ışığı kırarak onun girişimine neden olurlar. Bu nedenle onlara her farklı açıdan baktığımızda farklı bir renk görürüz. Kelebeğin kanadındaki girintili çıkıntılı özel yapısı ışığın kırılmasına sebep olur. Bu nedenle kelebeği de farklı renklerde görüyoruz.